Monday, April 11, 2011

Donat

Hari demi hari, jadual ku semakin padat. Kadang-kadang ada juga terfikir nak ambil pembantu....kalau tempahan banyak, sampai tak menang tangan dibuatnya. Tapi difikirkan balik...kalau dibuatnya tempahan yang akan datang kurang....macam mana pula nak bayar gaji orang. Jadi setakat ni.....ada pembantu part-time pun okey juga. Ada job, panggil....ya lah.....kadang-kadang rezeki yang datang ni bukannya untuk kita sorang je. Jadi kita bahagi-bahagikan kepada yang lain sikit.....berkongsi rezeki. Dia tolong kita....kita tolong dia. Masaalahnya pula bila time kita panggil dia buat kerja....time tu pula dia ada hal lain....ialah....masing-masing ada masaalah sendiri. Kadang-kadang tak dapat nak dielakkan. Jadi apa nak buat.....kena buat sendirilah!!!!

Hari ni buat donat pula..... hai teringat pula la zaman kanak-kanak dulu....tak terfikir pula sampai ada donat yang dicelup coklat, dihiasi taburan pelbagai jenis kekacang dan ada yang siap berinti. Dulu masa aku belajar di Shah Alam.....asal nak balik kampung je....mesti beli donat di Dunkin Doughnut kat stesen Pudu..... bawa buah tangan ke kampung. Adikku Hamimah, memang suka sangat menikmati pelbagi jenis donat yang ku beli. Almaklumlah.....kat kampung tak de jual donat macam tu. Yang ada pun donat biasa....yang disira dengan gula kastor. Sebiji donat cuma 15 sen....dululah....sekarang kat kampung...harga donat masih 20 sen sebiji.

Seronoknya duduk kat kampung....(macamlah jauh sangat...!!!)...semua barang masih murah lagi....
Kalau nak beli sarapan mi goreng kat kedai....20 sen pun masih dapat. Tapi kalau kat rumah kampung....tiap-tiap hari mak sediakan sarapan. Seawal pukul 6.00 pagi, sarapan dah terhidang. Yalah...mak dan ayah menoreh....jadi sarapan pun awal pagi. Dan aku dah terbiasa sarapan berat setiap hari. Macam nasi goreng, mihun goreng, nasi lemak.....kalau semalam mak masak kari ke kuah lemak ke....still ada lagi....esok mesti tak lempeng....jemput-jemput. Makan cicah kuah kari atau kuah lemak. Tak pun sambal sardin.....itu bagiku dah kira setaraf dengan pizza tau. Tu yang lecehnya masa aku keluar dari kampung.....belajar kat luar....duduk berdikari. Pagi-pagi perut dah berbunyi....minta diisi. Well-train le katakan....bertahun-tahun. Bukannya aci nak sarapan biskut-biskut ke kuih-muih. Mesti nak heavy-breakfast. Kalau ada kelas pagi.....sarapan aku biasanya.....secawan kopi, secawan oat, empat keping roti dan sebiji telur separuh masak. Dalam beg mesti ada biskut, roti krim dan sebotol air mineral. Kalau lapar masa kelas boleh alas perut sikit.      Makan tengah hari pun tak pernah skip.....nasi putih, ikan keli masak  sambal, kerabu perut, ulam-ulaman macam pegaga, ulam raja....memang favorite. Tak ada istilah nak diet jaga badan. Lagipun mak dah pesan,...jangan biar perut lapar....nanti datang penyakit lain. Yalah...kalau perut dah lapar....mulalah pening....masuk angin...dah melarat pula. Kalau dah duduk berdikari....kenalah jaga diri sendiri. Kalau sakit....demam ke...pening ke...alahai....mak dah la jauh kat kampung. Kan dah menyusahkan diri sendiri. Jadi nak senang....kalau perut lapar....makanlah. Nasib baiklah kalau time puasa....tak ada pula perut ni meragam. Tak ada pula pening ke masuk angin.....tapi kena sahur nasi la....tahan sikit. Itu belum lagi....tiap-tiap malam makan nasi lemak....memang kenangan betullah. Cuma aku makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi berulang kali. Makan time lapar....berhenti sebelum kenyang...!!!

Donat yang siap untuk dijual.

No comments:

Post a Comment